Katja Kallio: Yön kantaja

Seilin saaren ihmiskohtaloita

Katja Kallio: Yön kantaja. Otava, 2017. 380 s.

Katja Katja Kallio: Yön kantajaKallion teoksista Kuutamolla (2000) ja Sooloilua (2002) on tehty onnistuneet elokuvaversiot, enkä ihmettelisi, vaikka uusi romaani Yön kantaja päätyisi sekin valkokankaalle. Päähenkilö Amandan hahmo pohjautuu todellisen, 1900-luvun vaihteessa eläneen Amanda Fredrika Aaltosen elämänvaiheisiin. Hän on yhteiskuntaan sopeutumaton levoton sielu, joka istuu välillä Hämeenlinnan vankilassa syytettynä irtolaisuudesta ja prostituutiosta.

Teoksen alussa Amanda hankkiutuu kuumailmapalloilija Duplessisin mukana Pariisiin. Miehestä katoaa kuitenkin kaikki tarmo, ja tämän ”makaava raato” lamaannuttaa Amandankin, joka päättää palata kotiin. Suomessa Amanda otetaan kiinni ja toimitetaan hoitoon Seilin saarelle, diagnoosi on epileptinen kuukautishulluus.

Alkuun Amanda luulee olevansa saarella vain väliaikaisesti, kunnes joku potilaista tokaisee, ettei sieltä kukaan ole koskaan pois päässyt. Amanda tottuu saarella oloon ja päivittäisiin rutiineihin: ”Piti kehrätä ja kutoa, pyykätä ja mankeloida ja tehdä ruokaa ja tyhjentää hyyskää ja nostaa perunoita. Välillä sai kahvia. Sellainen muistutti elämää niin paljon että hän alkoi itsekin mennä halpaan.” Kun Amanda yrittää todistella, ettei kuulu laitokseen, häntä pidetään entistä hullumpana.

Vuosien jälkeen Amandaan luotetaan niin paljon, että hän pääsee vapaakävelijäksi ja saa käydä esimerkiksi kaupassa asioilla. Saarella asuva kalastaja Isaksson, joka tekee korjaushommia sairaalassa, pyytää kerran avukseen yhden naisista ”parantamaan” siikaverkkoa, jonka kolmestasadasta silmästä lohi on repinyt sata rikki. Tästä alkaa Amandan ja Isakssonin yhteistyö ja hitaasti etenevä rakkaustarina. Repeytynyt siikaverkko on yksi niistä arkisista asioista, joihin teoksessa palataan myöhemmin ja josta kasvaa vertauskuva jollekin paljon suuremmalle.

Katja Kallion teksti on häikäisevän kaunista, ja Yön kantaja on yksi vuoden hienoimpia lukuelämyksiä.

Marita Hietasaari

(Arvio julkaistu myös Vieskan Viikossa 6.10.2017)